El estandart

preuba en castellano

Vol_Catala_DNI
Estàndard

 

Colom de Vol Català

Colom de Vol Català

Origen

Catalunya, Nord-est d’Espanya. Colom de vol molt antic, representat en gravats del segle X. Partint d’un tronc racial d’origen oriental, va ser introduït a la Península ibèrica per l’intens comerç mediterrani dels Països Catalans durant els segles XIII i XIV. A través del temps i mitjançant encreuaments amb altres races de vol, es va anar obtenint la morfologia actual i una immensa i bonica gamma de colors. Aquesta raça va ser utilitzada durant anys per practicar la diversió del vol en bàndol. Els afeccionats feien volar coloms en esbart ressaltant a l’aire pels seus peculiars dissenys i variat plomatge.

Aptituds

Vol

Aquesta raça va ser utilitzada durant anys per practicar la diversió del “vol en bàndol”. Els afeccionats amb colomars propers, deixaven anar els seus respectius esbarts fins que es reunien a l’aire en un sol grup. Un cop transcorregut un temps de vol conjunt, cada afeccionat reclamava als seus coloms, utilitzant esquers distintius per atreure’ls al colomar. Durant aquesta ràpida operació, els coloms més inexpertes o confiats podien ser arrossegats cap a colomers aliens, on si eren capturats es convertien en objecte de negociacions entre el propietari i el que els havia capturat, que solien resoldre’s amb el pagament d’una quantitat de diners.

Caràcter

Colom actiu, de caràcter alegre i vivaç. És manyac però desconfiat i reticent a posar-se en llocs aliens al seu colomar.

Estàndard

Aspecte general: Colom de mida petita, però d’aparença forta pel seu ampla i arrodonit pit. Pes: 250-320 gr. De port dret i vertical. Cap amb aspecte d’avellana.
Cap: Petit i lleugerament quadrat. Front prominent i arromangat respecte al bec. La part superior és aplanada i una mica deprimida. El conjunt es coneix com “cap d’avellana”.
Bec: Més aviat curt, fi i estret, formant un angle amb el front d’uns 120 º.
carúncules nasals: Molt petites, fines i rectangulars.
Ulls: Grans i vius. Per davant del centre del cap. De color blanc de perla en totes les plomes excepte en les varietats “Cap de frare” i “Cap blanc”, ambdues amb el cap blanc, en les quals serà de “veça”. No així en els “Mongins” i “Blancatxos”. Encara que tinguin la zona del cap blanc, l’ull serà de perla.
Ribet ocular: Lleugerament ampli, però fi i sense prominències. El color varia, des del rosat a les plomes més clares fins al negre atzabeja de les plomes més fosques.
Coll: Llarg i vertical. Estret a la part superior i bastant ample en arribar al pit. La ploma d’aquesta zona serà molt fina i extremadament brillant.
Corbata: A les plomes de color, per la part davantera i cap a la meitat del coll pot aparèixer, o no, un petit remolí de plomes anomenat “venera” “rofil” o “corbata”.
Pit: Ample, prominent i arrodonit. En posició d’alerta la quilla formarà uns 45 º respecte al terra.
Dors: Fort i triangular. Ample entre les espatlles i estret al carpó. També forma 45 º respecte al terra.
Ales: De grandària mitjana, però molt fortes, gruixudes i ben aferrades al cos. Les plomes primàries són fines, afilades, ben agrupades, descansant sobre la cua de forma paral•lela a terra. No s’hauran de creuar ni tampoc despenjar-se per sota de la cua.
Cua: Estreta, ben agrupada i de longitud mitjana. Formada per 12 plomes. Carpó poc prominent, en línia amb el dors i la cua. Per sota i en direcció a l’extrem de la cua, té unes plomes cobertores abundants i llargues, anomenades “tapacua”.
Potes: Mitjanes, fines, lleugerament separades, de color vermell i molt brillants. Les plomes de les cuixes escassament cobreixen els “colzes”. Els tarsos o canyes completament desproveïts de plomes.
Plomatge: Fi, fort i sedós al tacte. Tots els colors seran molt brillants, donant-li una aparença vellutada i oliosa, amb intensos reflexos tornassolats, en verd i morat, anomenats de “escarabat”.
Varietats: Aquest colom ha estat coneguda per ser el colom amb un plomatge més variat i bonic de totes les races existents. S’admeten tots els colors i dibuixos de plomatge, mentre siguin nets, brillants i segueixin un patró determinat pel que fa a la seva distribució pel cos. Es diu que hi ha un miler de colors, ja que a part dels colors bàsics, aquests es van combinant amb diferents patrons de distribució i també amb marques de color blanc per diferents zones del cos, obtenint una infinitat de combinacions.
Coloració (Colors i dibuixos): Es divideixen en dos grans grups segons la preponderància i distribució del color blanc.
1) Blancatxos: Combinació de colors (negre/tabac, vermell/groc, blau/melat, bronze/sofre) i zones acolorides sobre blanc de base.
2) Acolorits: Base de color (tots els colors possibles) sobre la qual es combinen altres colors, (incloent-hi el blanc) patrons i zones de distribució.
Caràcter: És una raça molt manyaga, bona criadora i que prefereix viure en grup. De caràcter molt despert i sempre atenta al mínim moviment.
Defectes: Cos gran, cap gran i / o rodó, ull groc o vermell, bec llarg, ales caigudes, cua amb més o menys de 12 plomes.
Enjudiciament: Grandària, port dret, qualitat i distribució del color, cap de “avellana”, ull de perla, bec curt i fi, rivet ocular aparent però no gruixut i plomatge brillant i amb reflexos d’aparença oliosa.
Anella: 7 mm (també admesa 8mm)

Vol_Catala_DNI
Estándar

Sofrat

Roig

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Canyella

Sorra

Fil i seda Vetat

Manto Rovellat

Blau Carregat Vetat Rovellat

Blau Brut Vetat Rovellat

Blau Vetat

Publica

Fotos Flickr

  Palmarès

  Nom exposició Data Lloc Enllaç
  Mostra de Cria Coloms del any  des de 2010 – Gurri Xic- Taradell (Barcelona) Mostra de cria
  Monogràfiques Anuals  des de 2009- Banyoles (Girona) Monografiques
  Campeonat Nacional Fesacocur  2011-12-13-14 Varis Campeonat Nacional Fesacocur
  Exposició-Concurs Internacional Camallera des de 1996- Camallera (Girona) Exp-Concurs Intl Camallera
  Exposicio-Concurs Internacional Valls des de 1995 Valls (Tarragona)  Exp-Concurs Intl Valls
  Campeonat Catalunya Races Autoctones 97/99/00/01 Varis  Campeonat Catalunya
  Altres Exposions i Concursos varis Varis  Altres Exposions

  Nom exposición Fecha Lugar Detalle
  Muestras de Cria palomas del año  desde 2010 – Gurri Xic- Taradell (Barcelona) Muestras de cria
  Monográficas Anuales  desde 2009- Banyoles (Girona) Monograficas
  Campeonato Nacional Fesacocur  2011-12-13-14 Varios Campeonato Nacional Fesacocur
  Exposición-Concurso Internacional Camallera desde 1996- Camallera (Girona) Exp-Concurso Intl Camallera
  Exposicion-Concurso Internacional Valls desde 1995 Valls (Tarragona)  Exp-Concurso Intl Valls
  Campeonato Cataluña Razas Autoctonas 97/99/00/01 Varios  Campeonato Cataluña
  Otras Exposiones y Concursos varios Varios  Otras exposiones

  Activitats del club

  Què és? Quins objectius té?

  Som una associació constituïda l’any 2008 i registrada per la Generalitat de Catalunya que te com principal objectiu potenciar la recuperació, cria i difusió de la raça de coloms denominats de “vol català”, agrupant-ne els criadors i procurant el contacte permanent entre ells.

  Qui som?

  Som en aquests moments 111 socis entre els que s’hi troben criadors i afeccionats de totes les edats i nivells de coneixement, des dels que comencen fins els més reconeguts especialistes en la raça d’aquest moment.

  Activitats

  Com a punt fort de la nostra activitat tenim al mas del Gurri Xic de Taradell (Barcelona) un Dipòsit d’exemplars seleccionats amb nivell mínim de “molt bó”. Aquests coloms procedeixen de donacions dels colomars més consolidats de la raça i son a lliure disposició dels socis, que en poden retirar al llarg de l’any tots els que necessiten per tal de millorar les seves pròpies colònies.

  Tenim també al mateix emplaçament un segon Dipòsit (en diem de vol) on tots els socis poden deixar aquells coloms que per qualsevol raó no volen conservar al seu propi colomar (excedents, defectuosos, mal pintats…)

  Contem també amb l’assessorament directe en temes d’història, genètica i colors del Dr. Antonín Cuatrecasas (soci nº 11) reconegut especialista en la raça i “pare” de l’estàndard de 1994, actualment vigent.

  Organitzem cada any un concurs monogràfic al mes de novembre a la localitat de Banyoles. També fem al mes de gener una “Mostra de Cría” on valorem tots junts els colomins de l’any anterior, producte de la cria de la temporada.

  Som presents a altres exposicions i fires agrícoles, on mostrem la raça i la donem a conèixer als aficionats i públic en general

  Estem en contacte permanent amb tots els socis a traves del e-mail plantejant i resolent en grup temes d’interès comú relacionats amb els nostres coloms. El Club te també un grup a Google i a Facebook on compartim comentaris i fotografies.

  Tenim una pàgina web: www.clubcolomvolcatala.org on podeu trobar entre altres coses l’història, l’estàndar, els patrons i colors, el cens, un registre d’excel.lents, etc. rel.lacionats amb els nostres coloms.

  Comptem amb un servei d’assesorament veterinari a càrrec del nostre vocal Dr. Antonio Sanz, a qui el nostres socis poden adreçar-se per correu electrònic i consultar casos de malaltia dels seus coloms i temes sanitaris en general

  Ens reunim tots els dissabtes primers de mes al matí a Taradell en els que anomenem “esmorzars de cafè i coloms”, on hi assisteixen tots aquells socis que volen fer un cafè tot comentant temes d’interès, mostrar els seus coloms, i cedir-ne o retirar-ne d’altres dels dipòsits.

  En resum, treballem en grup per que cadascú de nosaltres tingui recolzament i aconsegueixi el seu objectiu particular de mantenir i millorar la seva colònia de coloms de vol català, aprenent tots de tots.

  El Club del Colom de Vol Català es una associació sense ànim de lucre constituïda el 2008 i registrada a la Generalitat de Catalunya amb el nº 37677 i el N.I.F. nº G 65108383

  Actualitat

  Contacte

  Nom (obligatori)

  Cognom (obligatori)

  Correu electrònic (obligatori)

  Tema

  Missatge

  Alta soci

  En el següent link trobarà un formulari en pdf que haurà d’omplir i enviar per coreu electrònic a clubcolomvolcatala@gmail.com

  Agenda

  Cafè i Coloms Abril 2014

  El proper Cafè i Coloms tindrà lloc el dia 5 d’abril de 2014.

  Assemblea del Club

  La propera Assemblea del Club tindrà lloc el dia 5 d’abril de 2014.

  Pàgines amigues

  Publicacions

  Cens Coloms

  Registre d’honor

  Dipòsit del Club

  El colomar

  Cómo cuidar el palomar
  Normas genéricas para principiantes
  Botiquín

  La paloma doméstica es un ave  muy resistente a las diferentes condiciones climatológicas, lo que le permite vivir en un amplio abanico de temperaturas.

  Su larga historia al lado del hombre (es el animal doméstico más antiguo después del perro) también ha hecho que se vuelva resistente a muchas de las enfermedades que afectan a otras especies de aves.

  Sin embargo factores como la humedad, suciedad, hacinamiento y estrés pueden poner en peligro su salud, por lo que desde esta página intentaremos dar unas pautas generales que os ayuden a mejorar sus condiciones de vida.

  Datos biológicos

  Peso corporal: 250-320gr. (raza Vol Català)

  Temperatura  corporal: 40-41ºC a nivel cloacal.

  Frecuencia respiratoria en reposo: 25-30 respiraciones/minuto.

  Madurez sexual: A los 5 meses, pero no es recomendable utilizarlos como reproductores hasta cumplidos los 8 (el proceso de cría antes de esa edad tiene un índice alto de fracaso)

  Esperanza de vida: En torno a los 15 años. Cabe señalar que los machos son más longevos que las hembras y que éstas van perdiendo fertilidad progresivamente a partir de los 6 años.

  Edad de anillamiento: Entre los doce y los dieciocho días de vida.

  Alojamiento

  Tradicionalmente el emplazamiento ideal del palomar ha sido una azotea o un viejo granero preferiblemente orientado al sud-este, soleado, bien ventilado y protegido de la lluvia i la humedad. Es muy importante lograr un ambiente seco y fresco, bien protegido de los vientos dominantes.

  Mantener el espacio vital es muy importante para minimizar el riesgo de aparición de patologías. Se recomienda 1 pareja /m3 en reproductores, 1 macho per m3  cuando se alojan separados de las hembras durante el periodo de reposo y 4 animales /m3 en parques destinados a pichones.

  Estos datos son orientativos y para animales que estén siempre confinados. La densidad se puede incrementar ligeramente si se las deja volar libremente o si se les proporciona su sesión de vuelo  diario.

  Alimentación

  Como todos sabemos las palomas son animales granívoros y poco exigentes en su manutención.  Las semillas más utilizadas para su alimentación son el maíz, sorgo, trigo, cebada, mijo, vezas, yeros, guisantes y lentejas pero pueden utilizarse muchas otras semillas como habas, cañamones, alpiste, pipas de girasol, etc. según se desee, pero un buen alimento de palomas debe contener de 13.5 a 15% de proteína, 60 a 70% de carbohidratos, 2 a 5% de grasa y no más de 5% de fibra.  Además deberán proporcionarse minerales y vitaminas.

  Por ejemplo: En la época de crecimiento o de emplume necesitan una mayor proporción de proteínas, si realizan un esfuerzo físico regular necesitarán mayor proporción de carbohidratos y si están sometidas a un clima frío requerirán mayor cantidad de grasas.

  La cantidad de granos que debe aportarse es aproximadamente una décima parte del peso corporal -que es de 250-320 gr. según el estándar-,  en un régimen de mantenimiento, pero se debe incrementar ligeramente durante el periodo de cría o si están sometidas a un ejercicio físico fuerte.

  En lo referente al agua proporcionada debe ser fresca y limpia y siempre protegida de la contaminación fecal. La cantidad a suministrar es de unos 30 a 60 ml por ave y día dependiendo de las condiciones ambientales.

  Reproducción

  La puesta se compone de 2 huevos. Normalmente el primer huevo es puesto al anochecer i el segundo entre 40 y 44 horas después.

  El periodo de incubación es de 17-18 días y es llevado a cabo mediante la participación desigual de los sexos. La hembra normalmente incuba a partir de las 4 de la tarde hasta las 10 de la mañana y el macho ocupa las horas restantes. Cabe destacar que en ausencia de la hembra un buen macho puede incubar durante  1 o 2 días.

  La alimentación de los pichones empieza pocas horas después del nacimiento. Una vez absorbido el vitelo los padres proporcionan leche de buche a los recién nacidos hasta el día 13, fecha a partir de la cual ya empiezan a alimentarlos con granos que van introduciendo paulatinamente.

  Sobre los 5 ó 6 días empiezan a abrir los ojos.

  Las primeras plumas aparecen a la semana de edad, a los 13-15 días se abren los cañones de las mismas y los pichones se empiezan a colorear. Alrededor del mes de edad completan el emplume. El inicio de la primera muda empieza un par de semanas más tarde, aproximadamente al mes i medio de edad.

  La madurez sexual se alcanza a los 5 meses pero no es recomendable utilizarlos como reproductores hasta cumplidos los 8.

  Control sanitario de las palomas y cuarentena

  Antes de introducir una paloma nueva en el palomar, o simplemente devolver a él una paloma que hemos llevado a un concurso donde ha estado en contacto con otras palomas de las que no sabemos su estado de salud,  es muy importante hacerle pasar una cuarentena durante unos días en una jaula aparte, evitando cualquier tipo de contacto con el resto de nuestras palomas y con los utensilios que utilizamos en el palomar. Es recomendable que la jaula de cuarentena sea lo suficientemente grande para que la paloma pueda aletear sin tocar con las puntas de las alas en las paredes y que tenga un suelo de rejilla para que no entre en contacto con sus propios excrementos, lo que evitará reinfecciones de parásitos y otras complicaciones.

  De esta manera nos permitirá hacer una cuidadosa revisión de su estado de salud, dar tiempo a que puedan manifestarse enfermedades que podremos tratar sin peligro de contagio para el palomar,  y aplicar un protocolo de desparasitación.

  Todo ello nos ahorrará en el futuro muchas decepciones, fracasos y gastos económicos.  Una primera revisión de su estado de salud se puede realizar con un simple pero cuidadoso examen:

  • Los ojos deberán ser brillantes y vivos, sin aspecto acuoso o lechoso.
  • Las fosas nasales estarán bien abiertas y limpias, sin restos de mucosidad ni sangre. Igualmente las carúnculas nasales deberán estar limpias y con apariencia de plenitud.
  • El interior del pico y gargantadeben estar limpios, sin tejidos caseosos, de color rosado y sin despedir mal olor.
  • El pico debe ser fuerte y resistente al intento de abrirlo, sin doblarse.
  • El buche tendrá unas dimensiones normales en función de la raza.
  • Los músculos pectorales, o pechuga, serán compactos y duros al tacto.
  • La cloaca y las zonas inmediatas estarán limpias y libres de restos de excrementos. No deberá presentar inflamaciones.
  • El abdomen tampoco deberá estar inflamado, notándose una clara depresión de este donde finaliza la quilla, si soplamos la pluma la piel deberá tener un color uniforme sin transparencias rojizas del hígado.
  • Las patas tendrán las escamas bien dibujadas y pegadas, sin inflamaciones ni abultamientos.
  • Las uñas deben ser fuertes y cortas si la paloma suele estar en libertad. (Las palomas que pasan mucho tiempo posadas en una jaula o palomar y caminan poco, tienen un crecimiento mayor de las uñas y hay que irlas recortando regularmente para mantenerlas en un estado adecuado)
  • La temperatura no debe exceder los 41 ºC en la cloaca.
  • Las plumas serán suaves al tacto, flexibles, sedosas, brillantes  y no presentaran piojos de pluma. (Cuando hay  pocos, puede costar verlos, pero es muy fácil descubrir las típicas marcas que dejan en forma de líneas de finísimos agujeritos en las plumas grandes de las alas y cola).Cuando la paloma está en la jaula en posición de alerta, las plumas estarán bien pegadas al cuerpo, no erizadas.
  • Las alas también serán llevadas con firmeza, sin descolgarse y bien pegadas al cuerpo.
  • La respiración será rítmica y silenciosa.
  • Su actitud será alerta y se defenderá y luchará para escaparse cuando se la intente coger con la mano.Síntomas como falta de peso, frío, encogimiento, somnolencia, molestias al respirar y abatimiento general son signos inequívocos de que está enferma o incubando una enfermedad.

  Pauta aconsejada de medicina preventiva

   • Cuarentena de 5-7 días de todas las palomas nuevas. Durante el periodo de cuarentena, hemos de valorar la aptitud del animal. Se recomienda hacer tratamiento antihelmíntico y antiparasitario externo. Si queremos ser más estrictos también se puede dar tratamiento para coccidios y trichomonas.
   • Vacunación de paramixovirus, idealmente cada 6 meses, si no es posible, hacerlo cada 10 meses, hemos de recordar que la protección efectiva de la vacuna es inferior a un año, a pesar de que el fabricante pueda recomendar “como mínimo una revacunación anual”.
   • Higiene habitual de comederos y bebederos con lejía y posterior aclarado.
   • Aislar del grupo y dejar en observación cualquier animal del palomar que aparezca débil y embolado. En el palomar que ha aparecido un problema, es recomendable volver a realizar una pauta de desparasitación general e incrementar la higiene.

  Patologías más frecuentes y botiquín

  Trichomonosis

  La trichomonosis  es una de las dolencias más frecuentes. Es una enfermedad parasitaria causada por Trichomonas gallinae o Trichomonas columbae  que principalmente afecta a pichones y va muy ligada a situaciones de higiene deficiente, sobrepoblación y estrés.

  Los signos clínicos característicos son la aparición de lesiones focales y/o las lesiones membranosas de aspecto amarillo caseoso que normalmente afecta a las mucosas de la faringe esófago y buche. Las comisuras bucales y los senos nasales también pueden verse afectados y causar la aparición de signos respiratorios y conjuntivitis. También existe una forma visceral de la enfermedad que suele afectar al hígado.  Otros signos inespecíficos son la inapetencia y diarrea que pueden conducir a la muerte en 7 o 10 días

  Los animales adultos suelen actuar como reservorios y transmiten los parásitos a los pichones durante la alimentación o mediante agua o alimento contaminado, pero no por  vía fecal.

  La forma más frecuente de contagio entre animales adultos es por el agua de bebida contaminada por palomas portadoras.

  Como tratamiento se pueden utilizar varios productos presentes en el mercado como son el carnidazol (10mg /paloma adulta a dosis única, para pichones rebajar la dosis a la mitad), ronidazol, dimetridazol (20-50 mg/kg PV /12 horas durante 5 días)  y metronidazol (20 -50mg/kg PV/dia)

  Para una buena prevención de la enfermedad es interesante tratar a los reproductores antes del apareamiento y los pichones cada 4 semanas a partir de las 2 semanas de edad.

  Coccidiosis

  La coccidiosis es una enfermedad  de transmisión feco-oral que suele afectar a los pichones entre la 3 y 4 semana de edad.

  Los agentes etiológicos son Eimeria labbaena  y  Eimeria columbarum.

  Los animales afectados presentan diarrea verdosa raramente hemorrágica,  emaciación, inapetencia,  retraso de crecimiento y polidipsia. Los adultos suelen ser portadores subclínicos y  muestran  un debilitamiento persistente del estado general.

  Para la prevención es muy importante la limpieza e higienización de la comida y agua de bebida minimizando al máximo la contaminación con heces. Para el tratamiento se suelen utilizar coccidiostáticos como el clazurilo (2.5 mg/ paloma), amprolio,( 0.24 mg de producto activo/ml de agua de bebida durante 7 días), toltrazurilo (20mg/kg PVdosis única) y diversas sulfamidas como la sulfadiazina, sulfaquinoxalina (40mg/ml) , y sulfamezathine

  Helmintosis

  Dentro de esta entidad encontramos diversas entidades patológicas distintas según el tipo de helmintos que causen la parasitosis. Algunos ejemplos son la ascaridiosi, capillarosi, ornithostrongylosi y cestodosis. Los signos clínicos más comunes son retraso del crecimiento, pérdida de peso,  diarrea ocasional y si el nivel de parasitación es alto pueden producir obstrucción y/o ruptura intestinal.  La proliferación de estos parásitos se ve muy  favorecida por el calor y la humedad. Los animales jóvenes son más susceptibles, los adultos suelen soportar cierto nivel de parasitismo sin mostrar ningún síntoma.

  Como medidas higiénicas  preventivas a aplicar tomaremos las mismas que se han expuesto para prevenir la coccidiosis ya que ambas son patologías de transmisión feco-oral.

  Fenbedazol ( 8mg/kg PV Durante 3 días consecutivos vía oral, o 25mg/kg dosis única), levamisol (10-20mg/kg PV oral o 8 mg/kg i.m.), ivermectina (200 micrograms/kg PV) citrato de piperacina (100mg/kgPV via oral), cambendazol (30mg/500gr de PV durante 2 días), praziquantel (5-10mg /kg PV via oral repetir a los 15 dias).

  Enfermedad de Newcastle

  También conocida como paramixovirosis,  es una enfermedad vírica producida por el virus PMV tipo 1 específico de palomas.  Esta es una de las enfermedades más temidas por los columbicultores debido a su alta diseminación y gravedad. Produce diarrea acuosa de color verde, mayoritariamente signos nerviosos como tortícolis, parálisis parcial de las patas, alas caídas y animales muertos de espaldas al suelo. Actualmente  los signos respiratorios y oculares son leves o inexistentes.

  No existe tratamiento alguno cuando ha aparecido  un brote pero se puede prevenir de manera eficaz mediante la vacunación. Actualmente existen varias vacunas inactivadas  en el mercado específicas para palomas (P.ej. Hipraviar AP de Laboratorios Hipra )

  Viruela aviar

  La viruela aviar es otra enfermedad vírica muy corriente en palomas producida por un poxvirus. Este virus produce un epitelioma contagioso  también conocido como difteria. En la transmisión de la enfermedad juegan un papel muy importante los adultos que suelen ser portadores asintomáticos que contagian a los pichones cuando estos aun están en el nido. Los insectos hematófagos también se han descrito como vectores de la enfermedad.

  Las verrugas suelen afectar las zonas sin  plumas tales como cera nasal, comisuras bucales y ribete ocular, que van creciendo i suelen sufrir coalescencia.

  La viruela es una enfermedad de origen vírico causada por un poxvirus. La principal fuente de trasmisión son las picaduras de insectos, sobretodo mosquitos. Los animales afectados presentan lesiones costrosas en zonas sin plumas, pico, ojos y patas, estas lesiones pueden irse extendiendo hacia buche, faringe, traquea, dificultando la ingesta de alimentos y la respiración, pudiendo producir la muerte.

  No todos los animales afectados mueren, más bien al contrario, muchos de los casos son simplemente cutáneos, por lo que si el animal infectado nos interesa, no es necesario desecharlo, basta con aislarlo y hacer desinfección local de las lesiones. Debemos esperar unas tres semanas para comprobar su evolución y si tras ese período las lesiones se secan, podemos devolver al animal en cuestión al palomar.

  No existe tratamiento específico para la viruela, pero sí vacuna para prevenirla.

  Todo tratamiento médico es ineficaz, y las lesiones pueden regresar  espontáneamente  en 3 o 4 semanas.  Los animales supervivientes  adquieren inmunidad durante 1 año aproximadamente.  La única medida efectiva de prevención es la vacunación mediante vacunas vivas atenuadas.

  Para aquellos que lo prefieran existen vacunas polivalentes que protegen tanto de paramixovirus como de poxvirus.

  La polivalente que conozco es COLOMBOVAC de Pfizer, esta nos cubre viruela y paramyxo.

  La vacuna de paramyxo  es la HIPRAVIAR AP.

  De protección exclusiva contra la viruela, no conozco ninguna fácil de conseguir, laboratorios Chevita tiene CHEVIPOK, pero desconozco la disponibilidad.

  Ornitosis

  La ornitosis es una infección provocada por Clamydia psittaci. Esta infección es una zoonosis y también puede transmitirse a las psitácidas y viceversa. En las palomas suele ir asociado a otras enfermedades como la trichomonosis, viruela o herpesvirus. Como en muchas otras enfermedades los jóvenes son mucho más proclives a contraerla que los adultos. La diarrea es un signo común y casi siempre existe descarga ocular serosa, normalmente unilateral, signo que le da el nombre coloquial de “catarro de un ojo” a la enfermedad.

  El tratamiento de esta afección es a base de tetraciclinas. Oxitetraciclina, clortetraciclina (100mg/kg intra muscular, durante 5 días; 120mg /litro de agua de bebida durante 30 días) o doxiciclina (20-25 mg/kg también durante 30 días). Si se instauran tratamientos con tetraciclinas por vía oral se debe retirar el “grit” del palomar mientras dura la medicación, ya que de lo contrario se producen precipitados que no se absorben de manera adecuada.

  Glosario

  Aspecto caseoso  o caseiforme: Que tiene el aspecto del queso.

  Coalescencia: (Del latín coalescere, crecer juntamente). Adherencia de dos superficies en contacto (cicatrización, adherencias viciosas, etc.).

  Deficiencia neurológicadeficiencia neurológica focal: Es un problema en el funcionamiento del cerebro, la médula espinal y los nervios, que afecta un sitio específico como el lado izquierdo de la cara, el ala derecha, o incluso un área pequeña como la lengua. Suele producir problemas de motricidad.

  Emaciación:  Adelgazamiento patológico.

  Polidipsia:  Sed excesiva.

  Portadores sublíncicos:  Individuos que padecen la infección pero no desarrollan síntomas.

  Transmisión feco-oral: Ingestión accidental de excrementos, o de alimentos o agua contaminados por éstos.

  Vía fecal:  A través de las heces (excrementos).

  Zoonosis: Enfermedades que pueden transmitirse al hombre y de declaración obligatoria para las explotaciones ganaderas.

  El Equipo Veterinario del Club del Colom de Vol Català

  Colors

  Tenim l’objectiu d’explicar els colors dels nostres Coloms de Vol Català.

  La gran varietat de patrons, colors i modificadors fa que tinguem una raça amb moltes variacions.

  Pots clicar a sobre de cada imatge per veure mes informació.

  Enllaços directes:

  Tenemos el objetivo de explicar los colores de nuestras palomas de Vol Català.

  La gran variedad de patrones, colores y modificadores hace que tengamos una raza con muchas variaciones.

  Patrons

  Vol_Catala_Canyella_culiblancCanyella culiblanc
  Vol_Catala_Roig_culiblancRoig culiblanc
  Vol_Catala_Rovellat_culiblancRovellat culiblanc
  Vol_Catala_Pigard_hombros.jpgPigard d’hombros
  Vol_Catala_Pinta.jpgPinta
  Vol_Catala_Refilador.jpgRefilador
  Vol_Catala_Pigard_hombros_Cap_nevat.jpgPigard d’hombros Cap nevat
  Vol_Catala_Pinta_Aliblanc.jpgPinta Aliblanc
  Vol_Catala_Refilador_Aliblanc.jpgRefilador Aliblanc
  Vol_Catala_Pigard.jpgPigard
  Vol_Catala_Pinta_Culiblanc.jpgPinta Culiblanc
  Vol_Catala_Refilador_Culiblanc.jpgRefilador Culiblanc
  Vol_Catala_Cotoní.jpgCotoní
  Vol_Catala_Pinta_Aliblanc_Culiblanc.jpgPinta Aliblanc Culiblanc
  Vol_Catala_Refilador_Aliblanc_Culiblanc.jpgRefilador Aliblanc Culiblanc
  Vol_Catala_Piu.jpgPiu
  Vol_Catala_Oreneta.jpgOreneta
  Vol_Catala_Garça.jpgGarça
  Vol_Catala_Piu_Cap_frare.jpgPiu Cap frare
  Vol_Catala_Oreneta_Xapat.jpgOreneta Xapat
  Vol_Catala_Garça_Aliblanc.jpgGarça Aliblanc
  Vol_Catala_Piu_Cap_blanc.jpgPiu Cap blanc
  Vol_Catala_Oreneta_Mascarat.jpgOreneta Mascarat
  Vol_Catala_Cap_i_cor.jpgCap i cor
  Vol_Catala_Blanc.jpgBlanc
  Vol_Catala_Cor.jpgCor
  Vol_Catala_Cor_i_cua.jpgCor i cua
  Vol_Catala_Xarelo.jpgXarelo
  Vol_Catala_Xapat.jpgXapat
  Vol_Catala_Cap_Mascarat.jpgCap Mascarat
  Vol_Catala_Cua.jpgCua
  Vol_Catala_Xapat_Cap_i_cua.jpgXapat Cap i cua
  Vol_Catala_Cap_i_cua.jpgCap i cua
  Vol_Catala_Ales.jpgAles
  Vol_Catala_Xapat_Cap_i_ales.jpgXapat Cap i ales
  Vol_Catala_Cap_i_ales.jpgCap i ales
  Vol_Catala_Cua_i_ales.jpgCua i ales
  Vol_Catala_Xapat_Girat.jpgXapat Girat
  Vol_Catala_Mongí_Girat.jpgMongí Girat
  Vol_Catala_Pitrera_Pitet.jpgPitrera Pitet
  Vol_Catala_Coll.jpgColl
  Vol_Catala_Cap_blanc.jpgCap blanc
  Vol_Catala_Pit_i_cua.jpgPit i cua
  Vol_Catala_Coll_i_cua.jpgColl i cua
  Vol_Catala_Cap_blanc_Aliblanc.jpgCap blanc Aliblanc
  Vol_Catala_Pit_i_ales.jpgPit i ales
  Vol_Catala_Coll_i_ales.jpgColl i ales
  Vol_Catala_Cap_blanc_Culiblanc.jpgCap blanc Culiblanc
  Vol_Catala_Pitrera_Girat.jpgPitrera Girat
  Vol_Catala_Coll_Girat.jpgColl Girat
  Vol_Catala_Mongí.jpgMongí
  Vol_Catala_Enter.jpgEnter
  Vol_Catala_Blau_Vetat_Rovellat.jpgBlau Vetat Rovellat
  Vol_Catala_Tenat_Vetat_Sofrat.jpgTenat Vetat Sofrat
  Vol_Catala_Aliblanc.jpgAliblanc
  Vol_Catala_Blau_Indianat_Rovellat.jpgBlau Indianat Rovellat
  Vol_Catala_Tenat_Indianat_Sofrat.jpgTenat Indianat Sofrat
  Vol_Catala_Culiblanc.jpgCuliblanc
  Vol_Catala_Blau_Manto_Brodat_Rovellat.jpgBlau Manto Brodat Rovellat
  Vol_Catala_Tenat_Manto_Brodat_Sofrat.jpgTenat Manto Brodat Sofrat
  Vol_Catala_Aliblanc_Culiblanc.jpgAliblanc Culiblanc
  Vol_Catala_Blau_Manto_Rovellat.jpgBlau Manto Rovellat
  Vol_Catala_Tenat_Manto_Sofrat.jpgTenat Manto Sofrat
  Vol_Catala_Blau_Coll_daurat.jpgBlau Coll daurat
  Vol_Catala_Nebolià_Coll_daurat.jpgNebolià Coll daurat
  Vol_Catala_Negre_Coll_daurat.jpgNegre Coll daurat
  Vol_Catala_Blau_Coll_d_Aram.jpgBlau Coll d’Aram
  Vol_Catala_Nebolià_Coll_d_Aram.jpgNebolià Coll d’Aram
  Vol_Catala_Negre_Coll_d_Aram.jpgNegre Coll d’Aram
  Vol_Catala_Blau_Coll_de_palla.jpgBlau Coll de palla
  Vol_Catala_Nebolià_Coll_de_palla.jpgNebolià Coll de palla
  Vol_Catala_Negre_Coll_de_palla.jpgNegre Coll de palla
  Vol_Catala_Blau_Safí.jpgBlau Safí
  Vol_Catala_Nebolià.jpgNebolià
  Vol_Catala_Negre_Corb.jpgNegre Corb

  L’estàndard

  Vol_Catala_DNI
  Estàndard

   

  Colom de Vol Català

  Colom de Vol Català

  Origen

  Catalunya, Nord-est d’Espanya. Colom de vol molt antic, representat en gravats del segle X. Partint d’un tronc racial d’origen oriental, va ser introduït a la Península ibèrica per l’intens comerç mediterrani dels Països Catalans durant els segles XIII i XIV. A través del temps i mitjançant encreuaments amb altres races de vol, es va anar obtenint la morfologia actual i una immensa i bonica gamma de colors. Aquesta raça va ser utilitzada durant anys per practicar la diversió del vol en bàndol. Els afeccionats feien volar coloms en esbart ressaltant a l’aire pels seus peculiars dissenys i variat plomatge.

  Aptituds

  Vol

  Aquesta raça va ser utilitzada durant anys per practicar la diversió del “vol en bàndol”. Els afeccionats amb colomars propers, deixaven anar els seus respectius esbarts fins que es reunien a l’aire en un sol grup. Un cop transcorregut un temps de vol conjunt, cada afeccionat reclamava als seus coloms, utilitzant esquers distintius per atreure’ls al colomar. Durant aquesta ràpida operació, els coloms més inexpertes o confiats podien ser arrossegats cap a colomers aliens, on si eren capturats es convertien en objecte de negociacions entre el propietari i el que els havia capturat, que solien resoldre’s amb el pagament d’una quantitat de diners.

  Caràcter

  Colom actiu, de caràcter alegre i vivaç. És manyac però desconfiat i reticent a posar-se en llocs aliens al seu colomar.

  Estàndard

  Aspecte general: Colom de mida petita, però d’aparença forta pel seu ampla i arrodonit pit. Pes: 250-320 gr. De port dret i vertical. Cap amb aspecte d’avellana.
  Cap: Petit i lleugerament quadrat. Front prominent i arromangat respecte al bec. La part superior és aplanada i una mica deprimida. El conjunt es coneix com “cap d’avellana”.
  Bec: Més aviat curt, fi i estret, formant un angle amb el front d’uns 120 º.
  carúncules nasals: Molt petites, fines i rectangulars.
  Ulls: Grans i vius. Per davant del centre del cap. De color blanc de perla en totes les plomes excepte en les varietats “Cap de frare” i “Cap blanc”, ambdues amb el cap blanc, en les quals serà de “veça”. No així en els “Mongins” i “Blancatxos”. Encara que tinguin la zona del cap blanc, l’ull serà de perla.
  Ribet ocular: Lleugerament ampli, però fi i sense prominències. El color varia, des del rosat a les plomes més clares fins al negre atzabeja de les plomes més fosques.
  Coll: Llarg i vertical. Estret a la part superior i bastant ample en arribar al pit. La ploma d’aquesta zona serà molt fina i extremadament brillant.
  Corbata: A les plomes de color, per la part davantera i cap a la meitat del coll pot aparèixer, o no, un petit remolí de plomes anomenat “venera” “rofil” o “corbata”.
  Pit: Ample, prominent i arrodonit. En posició d’alerta la quilla formarà uns 45 º respecte al terra.
  Dors: Fort i triangular. Ample entre les espatlles i estret al carpó. També forma 45 º respecte al terra.
  Ales: De grandària mitjana, però molt fortes, gruixudes i ben aferrades al cos. Les plomes primàries són fines, afilades, ben agrupades, descansant sobre la cua de forma paral•lela a terra. No s’hauran de creuar ni tampoc despenjar-se per sota de la cua.
  Cua: Estreta, ben agrupada i de longitud mitjana. Formada per 12 plomes. Carpó poc prominent, en línia amb el dors i la cua. Per sota i en direcció a l’extrem de la cua, té unes plomes cobertores abundants i llargues, anomenades “tapacua”.
  Potes: Mitjanes, fines, lleugerament separades, de color vermell i molt brillants. Les plomes de les cuixes escassament cobreixen els “colzes”. Els tarsos o canyes completament desproveïts de plomes.
  Plomatge: Fi, fort i sedós al tacte. Tots els colors seran molt brillants, donant-li una aparença vellutada i oliosa, amb intensos reflexos tornassolats, en verd i morat, anomenats de “escarabat”.
  Varietats: Aquest colom ha estat coneguda per ser el colom amb un plomatge més variat i bonic de totes les races existents. S’admeten tots els colors i dibuixos de plomatge, mentre siguin nets, brillants i segueixin un patró determinat pel que fa a la seva distribució pel cos. Es diu que hi ha un miler de colors, ja que a part dels colors bàsics, aquests es van combinant amb diferents patrons de distribució i també amb marques de color blanc per diferents zones del cos, obtenint una infinitat de combinacions.
  Coloració (Colors i dibuixos): Es divideixen en dos grans grups segons la preponderància i distribució del color blanc.
  1) Blancatxos: Combinació de colors (negre/tabac, vermell/groc, blau/melat, bronze/sofre) i zones acolorides sobre blanc de base.
  2) Acolorits: Base de color (tots els colors possibles) sobre la qual es combinen altres colors, (incloent-hi el blanc) patrons i zones de distribució.
  Caràcter: És una raça molt manyaga, bona criadora i que prefereix viure en grup. De caràcter molt despert i sempre atenta al mínim moviment.
  Defectes: Cos gran, cap gran i / o rodó, ull groc o vermell, bec llarg, ales caigudes, cua amb més o menys de 12 plomes.
  Enjudiciament: Grandària, port dret, qualitat i distribució del color, cap de “avellana”, ull de perla, bec curt i fi, rivet ocular aparent però no gruixut i plomatge brillant i amb reflexos d’aparença oliosa.
  Anella: 7 mm (també admesa 8mm)

  Vol_Catala_DNI
  Estándar

  Història

  El colom de “Vol Català”. Orígens històrics

  Hem de buscar els seus ancestres més llunyans en coloms provinents d’orient (Turquia, –Península d’Anatòlia–, Síria, Líban, Jordània i nord d’Egipte), i fer especial referència a un colom amb el cos blanc i cap, puntes d’ales i cua negres, que podia presentar també en alguns casos l’escut alar negre, i que es coneix en tota aquesta zona des de temps immemorial. Antonín cita la possibilitat de que aquests coloms evolucionessin a partir d’exemplars domesticats procedents de Columba leuconata, amb la que tenen evident semblança (mida petita, ull blanc, gen “glabre” a la ploma, i facultat per al vol d’altura) i que s’haurien creuat amb coloms domèstics de Columba livia i potser alguna altre espècie.

  L’intens comerç mediterrani dels segles XII, XIII i XIV els hauria portat fins a la costa mediterrània, a on creuats amb els coloms de primitives races “ornamentals” ja existents a Grècia, Itàlia, Espanya i nord d’Àfrica tipus coloms paons, caputxines i coloms amb corbatí, donarien origen a les diverses branques genètiques que han derivat en les actuals races dels Països Catalans (Catalunya, València i Illes Balears).

  Aquests coloms tipus girat vingudes d’orient tenien una configuració genètica especial, que propiciava que al encreuar-les amb coloms blaus tipus Columba livia se’n obtingueren un ampli vano de colors i combinacions de distribució del color, característica que constitueix la principal senya d’identitat de l’actual colom de vol català.

  Segons Antonín van ser aquests coloms orientals tipus girat les que creuades amb caputxines seleccionades per a eliminar la caputxa (mongines), i coloms amb corbatí tipus tunisians van conformar la raça de coloms de vol català tal como la coneixem a l’actualitat.

  Referències

  Ja al 1603 els mencionà Jerónimo Cortés com coloms de vol, a “Animales terrestres y volátiles”; J. Cabanilles (1799) fa referència a la seva obra “Historia natural de las palomas domésticas y especialmente de Valencia” a uns coloms de diversos colors amb molt diferents combinacions de blanc i color en diferents parts del cos; Simón de Rojas Clemente (circa 1800) les torna a descriure al seu “Nomenclator Ornitológico”; De Roo (1883) els cita quan escriu sobre “la Paloma Módena Italiana”; Salvador Castelló parla d’elles a “Colombofilia” de 1898-1902; Wendell Mitchell Levi els hi dedica sengles capítols a les seves obres “The Pigeon” i “Encyclopedia of Pigeon Breeds” de 1965, gràcies a un exhaustiu informe de Rafael Buch Brage; i Francesc Curet també els descriu al primer del seus 8 volums de “La vida a la llar” (1981).

  Les guerres de coloms o l’edat d’or del “vol català”

  Durant els segles XVIII, XIX i fins a mitjans del XX els afeccionats al nostre colom de vol passaven hores a aquelles grans estructures de fusta que eren els colomars aixecats als terrats, especialment de las ciutats grans como Barcelona, València o Palma de Mallorca. (Francesc Carreras i Candi a la seva obra “La Vía Layetana” de 1913 ens conta que als barris de Sant Just y de Sta. María de la ciutat de Barcelona, a mitjans del segle XIX la afició a les guerres de coloms estava tan estesa que quasi la tercera part de las cases tenien un colomar al terrat). Aquests afeccionats, doncs, passaven les hores a les altures dels seus colomars abstrets de qualsevol altre activitat mundana, dedicats a repassar diàriament els nius i en especial els que tenien colomins de deu o dotze dies, en els que ja s’obrien els canons de les plomes i es podia valorar la qualitat dels dibuixos i colors. Aquells colomistes solien tenir estols de 150 o 200 coloms que, obeint a palmes, espetecs o cops de bandera arrancaven a volar i s’agrupaven immediatament per a elevar-se, evolucionant en cercle o el•lipse al voltant del seu colomar, sense separar-se mai prou perquè el seu propietari els perdés de vista.

  Allò, que era ja un espectacle en sí mateix, encara adquiria més emoció quan de sobte apareixia al cel l’estol d’un altre colomar proper, probablement aviat a l’aire en el moment oportú per un colomista rival… els estols evolucionaven primer pel seu compta però quan coincidien les òrbites d’ambdós acabaven per ajuntar-se formant un sol gran grup. Llavors, el desafiament estava servit.

  Vol_Catala_Colomars_Barcelona_sXX
  Vista de Barcelona en els primers anys del segle XX. Les estructures de fusta sobre molts dels edificis son colomars per als coloms de vol català.

  Es deixaven volar junts els dos estols un temps mentre cada aficionat quedava pendent dels gestos i estratagemes del seu oponent. Si els seus terrats estaven a la vista, es vigilaven mútuament, en la distància, preparats per a la crida. Quan aquesta es produïa (simultània, moltes vegades, i a través d’un so convingut entre cada colomista i els seus coloms que les aus associaven al repartiment de gra), llavors les més veteranes tiraven cap al seu colomar, arrossegant de tant en tant en la seva ràpida maniobra alguna despistada o inexperta del bàndol contrari que apareixia a la lleixa d’entrada del colomar equivocat. En aquest moment l’habilitat del colomista, associada a un enginyós sistema de politges i comportes establert a l’entrada superior del colomar, i jugant sempre amb la fam i el instint gregari de la visitant feia que la captura fos fàcil o difícil, possible o impossible.

  Mig tapat per no augmentar la desconfiança de l’animal, que probablement mirava nerviós en totes direccions conscient del seu error, amb les cordes de les trapes a les puntes dels dits, l’aficionat maniobrava per tancar el colom foraster …

  Capturar o no capturar depenia molt de l’habilitat del colomista. Si després de tot hi havia sort i es feia presoner un colom el primer era gaudir contemplant la qualitat de la captura: Era un jove … un adult … estava ben pintat, és a dir, amb bon dibuix o distribució del color … més tard, i en funció de les relacions amb el colomista vençut se li tornava el captiu, es canviava per un rescat en metàl•lic que normalment ja estava acordat per l’afició (Carreras Candi ens diu en l’obra abans esmentada que el rescat solia ser de mitja pesseta), o s’amagava per aparellar-la i treure-li una posta, i si els colomars s’havien declarat la guerra per disputes anteriors es decidia directament no tornar el presoner, o fins i tot es podia arribar a donar-li mort.

  Totes aquestes històries tenien el seu arrodoniment en les converses de taverna, on es llançaven els desafiaments i moltes vegades es parlava més del compte.

  Aquell frenesí competitiu (es rivalitzava en la perfecció de patrons i colors, en l’habilitat per maniobrar el bàndol en l’aire i en les picardies per tancar les contràries) feia que els nostres colomistes es passessin molt temps als terrats, els esperits d’aquells homes quedaven presos de la màgia dels seus coloms, dels seus dibuixos, dels seus colors, de l’estètica única dels seus bàndols en vol i de la sal i el pebre de les seves batalles aèries.

  Vol_Catala_Colomista_Barcelona
  Un colomista y la seva família, fotografiats al colomar de vol del terrat de casa. Barcelona , 1909.

  La paloma de “Vol Català”. Orígenes históricos

  Debemos buscar sus ancestros más lejanos en palomas provenientes de oriente (Turquía, –Península de Anatolia–, Siria, Líbano, Jordania y norte de Egipto), y hacer especial referencia a una paloma con el cuerpo blanco y cabeza, alas y cola negras , que podía presentar también en algunos casos el escudo alar negro, y que se conoce en toda esa zona desde tiempo inmemorial. Antonín cita la posibilidad de que estas palomas evolucionaran a partir de ejemplares domesticados de Columba leuconata, con la que tienen evidente parecido (tamaño pequeño, ojo blanco, gen “lampiño” en la pluma, y facultad para el vuelo de altura)

  El intenso comercio mediterráneo de los siglos XII, XIII y XIV las habría traído hasta la costa mediterránea, donde cruzadas con las palomas de primitivas razas “ornamentales” ya existentes en Grecia, Italia, España y el norte de África tipo colipavas, capuchinas y acorbatadas darían origen a las diversas ramas genéticas que han derivado en las actuales razas de los Países Catalanes (Cataluña, Valencia y Baleares).

  Estas palomas tipo girat venidas de oriente tenían una configuración genética especial, que propiciaba que al cruzarlas con palomas azules tipo Columba livia se obtuviera un amplio abanico de colores y combinaciones de distribución del color, característica que constituye la principal seña de identidad de la actual paloma de vol català.

  Según Antonín fueron estas palomas orientales tipo girat las que cruzadas con capuchinas seleccionadas para eliminar la capucha (mongines), y acorbatadas tipo tunecino conformaron la raza de palomas catalanas de vuelo tal como la conocemos en la actualidad.

  Referencias

  Ya en 1603 las menciona Jerónimo Cortés como palomas de vuelo, en Animales terrestres y volátiles; J. Cabanilles (1799) hace referencia en su obra Historia natural de las palomas domésticas y especialmente de Valencia a unas palomas de diversos colores con muy diferentes combinaciones de blanco y color en diferentes partes del cuerpo; Simón de Rojas Clemente (circa 1800) las vuelve a describir en su Nomenclator ornitológico; De Roo (1883) las cita cuando escribe sobre la Paloma Módena Italiana; Salvador Castelló habla de ellas en Colombofilia de 1898-1902; Wendell Mitchell Levi les dedica sendos capítulos en sus obras The Pigeon y Encyclopedia of Pigeon Breeds de 1965, gracias a un exhaustivo informe de Rafael Buch Brage; y Francesc Curet también las describe en el primero de sus 8 volúmenes de La vida a la llar (1981).

  Las guerras de palomas o la edad de oro del “vol català”

  Durante los siglos XVIII, XIX y hasta mediados del XX los aficionados a nuestra paloma catalana de vuelo pasaban horas en aquellas grandes estructuras de madera que eran los palomares montados en las azoteas, especialmente de las ciudades grandes como Barcelona, Valencia o Palma de Mallorca. (Francesc Carreras i Candi en su obra La Vía Layetana de 1913 nos cuenta que en los barrios de Sant Just y de Sta. María de la ciudad de Barcelona, a mediados del siglo XIX la afición a las guerras de palomas estaba tan extendida que casi la tercera parte de las casas tenían palomar en la azotea) Estos aficionados, pues, pasaban las horas en las alturas de sus palomares abstraídos de cualquier otra actividad mundana, dedicados a repasar diariamente los nidos y en especial los que contenían pichones de diez o doce días, en los que ya se abrían los cañones de las plumas y se podía valorar la calidad de dibujos y colores. Aquellos colomistes solían tener bandos de 150 o 200 palomas que, obedeciendo a palmas, chasquidos o golpes de bandera arrancaban a volar agrupándose inmediatamente para elevarse , evolucionando en círculo o elipse alrededor de su palomar, sin distanciarse nunca lo suficiente como para que su propietario los perdiera de vista.

  Aquello, que era ya un espectáculo en sí mismo, todavía adquiría mas emoción cuando de repente aparecía en el cielo el bando de otro palomar cercano, probablemente lanzado al aire en el momento oportuno por un colomista rival… los bandos evolucionaban primero por su cuenta pero cuando coincidían las órbitas de ambos terminaban por juntarse formando un solo gran grupo. Entonces, el desafío estaba servido.

  Vol_Catala_Colomars_Barcelona_sXX
  Vista de Barcelona en los primeros años del siglo XX. Las estructuras de madera sobre muchos de los edificios son palomares de palomas catalanas de vuelo.

  Se dejaban volar juntos los dos bandos un tiempo mientras cada aficionado quedaba pendiente de los gestos y artimañas de su oponente. Si sus azoteas estaban a la vista, se vigilaban mutuamente, en la distancia, preparados para la llamada. Cuando ésta se producía (simultánea, muchas veces, y a través de un sonido convenido entre cada colomista y sus palomas que las aves asociaban al reparto de grano), entonces las más veteranas tiraban hacia su palomar, arrastrando de vez en cuando en su rápida maniobra alguna despistada o inexperta del bando contrario que aparecía en la tabla de entrada del palomar equivocado. En ese momento la habilidad del colomista, asociada a un ingenioso sistema de poleas y compuertas establecido en la entrada superior del palomar, y jugando siempre con el hambre y el instinto gregario de la visitante hacía que la captura fuera fácil o difícil, posible o imposible.

  Medio tapado para no aumentar la desconfianza del animal, que probablemente miraba nervioso en todas direcciones consciente de su error, con las cuerdas de las trampillas en las yemas de los dedos, el aficionado maniobraba para encerrar la paloma forastera…

  Capturar o no capturar dependía mucho de la habilidad del colomista. Si después de todo había suerte y se hacía prisionera una paloma lo primero era disfrutar contemplando la calidad de la captura: Era un joven… un adulto… estaba ben pintat, es decir, con buen dibujo o distribución del color … mas tarde, y en función de las relaciones con el colomista vencido se le devolvía la cautiva, se canjeaba por un rescate en metálico que normalmente ya estaba acordado por la afición (Carreras Candi nos dice en la obra anteriormente citada que el rescate solía ser de media peseta), o se escondía para aparejarla y sacarle una postura, y si los palomares se habían declarado la guerra por disputas anteriores se decidía directamente no devolver el prisionero, o incluso podía llegarse a darle muerte.

  Todas estas historias tenían su redondeo en las conversaciones de taberna, donde se lanzaban los desafíos y muchas veces se hablaba más de la cuenta.

  Aquel frenesí competitivo (se rivalizaba en la perfección de patrones y colores, en la habilidad para maniobrar el bando en el aire y en las picardías para encerrar a las contrarias) hacía que nuestros colomistes se pasaran mucho tiempo en las azoteas; los espíritus de aquellos hombres quedaban presos de la magia de sus palomas, de sus dibujos, de sus colores, de la estética única de sus bandos en vuelo y de la sal y la pimienta de sus batallas aéreas.

  Vol_Catala_Colomista_Barcelona
  Un colomista y su familia, fotografiados en el palomar de vuelo de la azotea de su casa. Barcelona , 1909.

  The “Vol Català” pigeon. Historic Origin.

  We must look at their furthest ancestors, in pigeons originating from orient (Turkey, Anatoly peninsula, Syria, Lebanon, Jordan, and the north of Egypt) and make a special reference to a pigeon known to this zone from immemorial times, with white body and black head, wings and tail (which could also present in some cases a black wing shield). Antonín cites the possibility of these pigeons evolving from domesticated specimens of “Columba leuconata”, to which they are evidently similar (small size, white eye, featherless gene, and ability to fly to great altitude).

  The intense Mediterranean commercial activity of the XII, XIII, and XIV centuries, would have brought them to the Mediterranean coast, where they would have crossed with primitive ornamental pigeon races already existent in Greece, Italy, Spain and North Africa, such as broad-tailed, nun, and frilled pigeons, and give origin to the various genetic branches that have derived in the actual races of the Catalan Countries today (Catalonia, Valencia, Balearic Islands).

  These “girat” type pigeons from orient had a very special genetic composition, which enabled a wide range of colours and combinations of colour distribution (which is the principal identity trait of the current pigeon of “vol Catala”), when crossed with blue pigeons of “Columba livia” type. According to Antonín it was these oriental “girat” type pigeons that when crossed with selected “nun pigeons” to take off the hood (“mongins”) and with frilled pigeons “Tunisian” type, that were the origin of the Catalonian Tumbler Pigeons as we know nowadays.

  Reference

  In 1603 they were already mentioned by Jerónimo Cortés as “palomas de vuelo” (flying pigeons) in “Animales terrestres y volátiles”. J. Cabanilles (1799) makes reference in his work “Historia natural de las palomas domésticas y especialmente de Valencia” to some pigeons of various colours and many different combinations of white and colour seen in different parts of the body; Simón de Rojas Clemente (circa 1800) again mention it in his “Nomenclator ornitológico”. De Roo (1883) cites them when he writes about the Italian pigeon of Modena. Salvador Castelló talks about them in “Colombofilia” 1898/1902. Wendell Mitchell Levi dedicates some chapters in his work “The Pigeon” and “Encyclopedia of Pigeon Breeds” of 1965 thanks to an exhaustive raport of Rafael Buch Brage; and Francesc Curet in the firts of eigth volumens of “La vida a la llar” (1981).

  The “pigeon wars” or the golden era of the “Vol
  Català”

  During the centuries XVIII, XIX and even until middle of XX century, the Catalan flying pigeon fanciers would spend hours in those big wood structures that were the pigeon houses build in the terraces, specially in big cities such as Barcelona, Valencia o Palma (Francess Carreras i Candi in his work “la Via Layetana” in 1913 tells us that in the districts of San Just and Santa Maria de la Ciudad de Barcelona, in the middle of the XIX century, the following for “pigeon wars” was so extensive that almost a third of all the houses had pigeons in their terraces). These followers, then, spent hours in the height of their pigeon houses away from all other mundane activity, dedicated to daily check the nests and in particular those that had 10 o 12 day old pigeons in them, where the rachis were starting to open and it was possible to appreciate the quality of colours and pattern. Those pigeon fanciers used to have flocks of 150 or 200 pigeons which, obeying palms, clicking and snapping, or flag banging, would start to fly getting together immediately to elevate, forming a circle or an ellipse around their pigeon house, without ever distancing themselves enough that their owner would lose sight.

  That in it self represented a show, but it would become even more exciting when all of a sudden in the sky another flock of a nearby pigeon house would appear, probably sent to the air at the right moment in time by a rival pigeon fancier… the flocks would initially fly by itself but when both their orbits coincided the flocks would join to create one big group. It was then that the challenge was set.

  Vol_Catala_Colomars_Barcelona_sXX
  View of Barcelona in the first years of the 20th century. The wooden structures on top of many of the buildings are pigeon houses of catalonian flight pigeons “Vol Català”.

  The group would be allowed to fly together for a little while whilst each pigeon fancier would analyse the movements and tricks of the opponent, if their terrace was in sight, they would watch each other, in the distance, ready to call their flocks back. When the call back happened (simultaneously, many times, and through an agreed sound between each pigeon fancier, and their pigeons who associated to the feeding of grain), then the most veteran would pull towards their pigeon house, dragging along from time to time some distracted or less experienced pigeons from the opposite flock into their pigeon house entrance. It was at that time that the ability of the fancier, associated with an ingenious system of pulley and floodgates fitted to the top entrance of the pigeon house, and with the advantage of the birds hunger and their herd instinct, it made the capture easy or difficult, possible or impossible.

  Half covered up so that there would be no increase of the animals distrust, which probably looked nervous in all directions conscious of its error, the fancier would with his fingers manipulate the ropes of the hatch to enclose the foreign pigeon.

  To capture or not to capture was very dependant of the fanciers’ ability. After the entire ordeal if there was luck and the pigeon became a prisoner, the first thing to do was to admire the quality of the captured. Was it a young one… an adult… was it “ben pintat” (well painted), in other words, with a good pattern or distribution of colour…, later on and depending on the relationship with the defeated fancier, the captive bird would be returned in exchange of a monetary ransom usually already established by the followers (Carreras Candi tells us in his work previously cited that the rescue used to be of half a peseta), otherwise the pigeon was hidden in order to mate once, or if the pigeon houses were at war from previous disputes it was decided simply not to return the bird or even kill the captive pigeon.

  All of these stories went round in tavern conversations, where challenges were set and often there was too much said.

  That competitive frenzy (was in the perfection of patterns and colours, in the ability to manipulate the flock in the air and in the tricks carried out to enclose opposite flock birds) made our fanciers spend a lot of time in their terraces. The spirits of those men were prisoners of the magic of their pigeons, of their pictures, of their colours, of the unique aesthetic of their flying flocks, and of the salt and pepper of their aerial battles.

  Vol_Catala_Colomista_BarcelonaPicture of a “colomista” (pigeon fancier) and his family, in the special flying pigeons house made on the terrace of his house. Barcelona, 1909.

  Der Katalanische Tümmler, Historie seiner Herkunft

  Wir müssen seine Vorfahren in Tauben die aus dem Orient kamen suchen (Türkei, anatolische Halbinsel, Syrien, Libanon, Jordanien und der Norden Ägyptens). Und speziell auf eine Taube hinweisen, mit weißem Körper und Kopf, Flügel und Schwanz in schwarz, die sich auch in einigen Fällen mit einem schwarzen Flügelschild zeigen und die man in diesem Gebiet seit undenklichen Zeiten kennt. Antonin hält es für möglich, dass diese Tauben sich aus domestizierten Exemplaren der “Columba leuconata“, mit der sie augenscheinlich Ähnlichkeiten hat, entwickelte (Kleinheit, weiße Augen, Gen “unbefiedert“ sowie Eignung für Flüge in großen Höhen).

  Der intensive Handel im Mittelmeer der Jahrhunderte XII, XIII, XIV hat sie an die Küsten des Mittelmeeres gebracht, wo man sie mit den primitiven Ziertaubenrassen, die schon vorhanden waren, verkreuzte, wie in Griechenland, Italien, Spanien und im Norden von Afrika, Typ Pfautaube, Perückentaube und Möwchen. Sie waren wohl der Ursprung der vielfältigen genetischen Zweige, von denen sich die verschiedenen katalanischen Rassen ableiteten (Katalonien, Valencia, Balearen).

  Diese Tauben, Typ “girat“ (Nönnchen), aus dem Orient kommend, hatten eine spezielle genetische Veranlagung, die bei der Kreuzung mit blauen Tauben Typ “Columba Livia“ zum Erhalt eines weiten Fächers von Farben und Farbkombinationen führt, eine Charakteristik, die das Hauptmerkmal zur Identität des aktuellen Katalanischen Tümmlers ist.

  Laut Antonin waren diese orientalischen Tauben vom Typ “Nönnchen“, die mit Perückentauben gekreuzt wurden und dann auf Elimination der Perücke (Nönnchen) selektiert, und dann mit Möwchen des tunesischen Typs geformt, zum Katalanischen Tümmlers in der Form wie wir ihn heute kennen.

  Referenzen

  Schon im Jahr 1603 erwähnt sie Jeromino Cortes als “Tümmler“ in “Animales trerrestres y volátiles“; J. Cabanilles (1799) beschreibt in seinem Buch “Historia natural de las palomas domésticas y especialmente de Valencia“; von einer Taube mit diversen Farben sowie sehr verschiedenen Kombinationen von Weiß und Farbigkeit an verschiedenen Teilen des Körpers; Simón de Rojas Clemente (circa 1800) beschreibt andere mal im sein “Nomenclator ortnitológico“; De Roo (1883) erwähnt sie bei der Beschreibung der italienischen Modena, Salvador Castello spricht von ihnen in “Colombofilia“ von 1898/1902, Wendell Mitchell Levi widmet ihnen einige eigene Kapitel in seinem Werk “The Pigeon“ und “Encyclopedia of Pigeon Breeds“ von 1965 bedanken von ein kompletes bericht von Rafael Buch Brage; und Francesc Curet in das erste buch von sein Arbeit “La vida a la llar“ (1981).

  Die “Taubenkriege“ oder die goldene Zeit des “Katalanischen Tümmlers“

  In den Jahrhunderten XVIII, XIX und bis Mitte des XX die Anhänger unseres Katalanischen Tümmlers verbrachten Stunden, in jenen großen Konstruktionen aus Holz, den Taubenschlägen, errichtet auf den Dachterrassen, im speziellen in den großen Städten wie Barcelona, Valencia, oder Palma de Mallorca.

  (Francesc Carreas i Candi erzählt uns in seinem Werk “La Via Layetana“ von 1913, dass in den Stadtteilen von Sant Just und Sta. Maria der Stadt Barcelona, Mitte des XIX Jahrhunderts, die Vorliebe zum “Taubenkrieg“ so verbreitet war, dass fast ein Drittel der Häuser, einen Taubenschlag auf den Dachterrassen hatte).

  Diese Anhänger, nun, verbrachten die Stunden in der Höhe in ihren Taubenschlägen, verzichtend auf jede andere weltliche Aktivität, damit beschäftigt täglich die Nester durchzugehen, und im speziellen, die die Jungtauben, von etwa 10 oder 12 Tagen enthielten und bei denen sich schon die Federkiele öffneten sodass man schon die Farbe und Zeichnung einschätzen konnte. Jene Züchter pflegten Taubentrupps von 150- 200 Tauben zu haben. Sie erzogen sie mit Handklatschen, Schnalzen oder schwenken einer Fahne zum Starten, um dann, sich aufsteigend zu vereinigen um in Runden oder Ellipsen den Taubenschlag zu umfliegen, dabei niemals sich so weit fortzubewegen, dass der Besitzer sie aus den Augen verlor.

  Vol_Catala_Colomars_Barcelona_sXX
  Blick auf Barcelona in den ersten Jahren des XX Jahrhunderts. Die Holzkonstruktionen auf vielen der Häuser sind Taubenschläge der Katalanischen Tümmler

  Dies alleine war schon ein Spektakel für sich, aber wurde noch bewegender wenn plötzlich sich ein anderer Trupp aus einem anderen Taubenschlag näherte, vielleicht in einem Moment opportun herausgelassen von einem anderen, rivalisierenden Taubenhalter. Diese Trupps bewegten sich zuerst getrennt, wenn dann aber die Kreise übereinstimmten, endete es mit dem Zusammenschluss, um dann einen großen Trupp zu bilden. Das Duell war angerichtet.

  Man ließ die beiden Trupps eine Weile zusammen fliegen, während jeder Anhänger die Gesten und Listen seines Kontrahenten zu erahnen versuchte. Wenn die Dachterrassen im Blickwinkel lagen, beobachtete man sich gegenseitig aus der Ferne, bereit für das Hereinrufen. Wenn man dieses tat (oft gleichzeitig und mit einem speziellen Geräusch, vereinbart zwischen den Taubenhaltern und mit dem die Tauben das Verteilen der Körner in Verbindung brachten), stießen die erfahrensten zu ihrem Taubenschlag herab. In ihrem rasend schnellen Tun, manchmal eine unaufmerksame oder unerfahrene Taube des anderen Trupps mitreißend, die sich dann auf dem Anflugbrett des falschen Taubenschlags wieder fand. In diesem Moment war die Geschicklichkeit des Taubenhalters gefragt, der verbunden mit einem genialen System von Seilzügen und Schiebern, die über dem Anflugbrett angebracht waren, dabei spielend mit dem Hunger und Herdentrieb der Besucherin, machte das Fangen leicht oder schwer, möglich oder unmöglich. Halbverdeckt um nicht das Misstrauen des Tieres zu erregen, das wahrscheinlich nervös um sich sah bei Bewusstwerden ihres Irrtums, versuchte nun der Taubenhalter, mit den Seilen der Falle zwischen den Fingerspitzen manövrierend, die fremde Taube einzuschließen… Einfangen oder nicht einfangen hing oft von der Geschicklichkeit des Taubenhalters ab.

  Nach allem, und wenn er mit Glück eine Gefangene hatte, das erste was er tat, war mit Freuden die Qualität der Gefangenen zu betrachten: war sie jung, war sie alt, war sie gut gezeichnet oder die Farben gut verteilt… später, je nach Verhältnis zu dem besiegten Taubenhalter gab er ihm die Gefangene zurück oder sie wurde mit einem Pfand ausgelöst, in der Regel Geld, dieses wurde zwischen den Anhängern vereinbart (Carreras i Candi sagt uns in seinem vorher zitiertem Werk, das Pfand betrug in der Regel eine halbe Pesete) oder man versteckte und verpaarte sie, um ein Gelege zu bekommen.

  Wenn die Taubenzüchter sich den Krieg erklärten, wegen vorheriger Streitereien, entschied man sich direkt, die Gefangene nicht zurückzugeben oder man kam zu dem Entschluss, sie zu töten. Alle diese Geschichten machten ihre Runde bei den Gesprächen in den Kneipen, wo man jemandem die Herausforderung auf ein Duell entgegenwarf oder manchmal einfach zu viel redete. Diese konkurrenzfähige Leidenschaft (man rivalisierte in der Perfektion der Formgebung, in den Farben, in der Geschicklichkeit der Führung des Trupps in der Luft und in der Listigkeit des Fangens von Tauben des Gegners) machte es, dass unsere Taubenliebhaber viel Zeit auf den Dachterrassen verbrachten. Der Geist jener Männer wurde durch die Magie ihrer Tauben gefangen, ihrer Zeichnung, ihrer Farben, von der einmaligen Ästhetik ihrer Trupps im Flug und die Würze des Lebens, ihrer Luftschlachten.

  Vol_Catala_Colomista_Barcelona
  Das Bild im Taubenhaus die Katalanische Taubenflugen, und Züchtertauben “colomista” mit ihren Familie im Dachterrasse sein Wohnung.a. Barcelona , 1909.

  Presentació

  Propers events:

  default image

  Dissabte 7 de abril 2018
  Ens trobarem al Gurri xic a partir de les 9:00.

  Jesus 23/02/2018

  Què és? Quins objectius té?

  Som una associació constituïda l’any 2008 i registrada per la Generalitat de Catalunya que te com principal objectiu potenciar la recuperació, cria i difusió de la raça de coloms denominats de “vol català”, agrupant-ne els criadors i procurant el contacte permanent entre ells.

  Qui som?

  Som en aquests moments 111 socis entre els que s’hi troben criadors i afeccionats de totes les edats i nivells de coneixement, des dels que comencen fins els més reconeguts especialistes en la raça d’aquest moment.

  El Club del colom de Vol Català es una associació sense ànim de lucre constituïda el 2008 y registrada a la Generalitat de Catalunya amb el nº 37677 i el N.I.F. nº G 65108383.

  Dipòsit del Club

  Aquí trobaras informació sobre el dipòsit del club.

  El colom de vol català

  Tipus

  Tipus 23/02/2018